Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w marynacie musztardowej cechuje się dość charakterystycznym, nieco goryczkowym smakiem. Jest też pikantny – musztarda dijon i płatki chili nadają ostrości, która jest przełamana nutą słodyczy syropu klonowego. Samo mięso jest niezwykle aromatyczne, miękkie i soczyste. Świetnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale również w tygodniu, po odgrzaniu.
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Skrop je oliwą z oliwek i natrzyj solą oraz pieprzem.
Poukładaj udka lub pałki w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na warzywach lub po posmarowaniu dna oliwą. Układaj je skórą do góry.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą oba rodzaje musztardy, syrop klonowy, siekany tymianek i płatki chwili. Dobrze wymieszaj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka ze wszystkich stron.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Mięso piecz przez ok. 30 minut lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 70 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu.
Kurczaka w marynacie musztardowej podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionych warzyw. W podobny sposób możesz przygotować skrzydełka z kurczaka albo tuszkę.