Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w ostrej marynacie z ryżem i fasolką szparagową:

Kurczak w ostrej marynacie z ryżem i fasolką szparagową:

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 2869

Dodano:

Odsłon: 1401

W takie upały apetyty nam nie dopisują ale obiad trzeba podać. Proponuję kurczaka w ostrej marynacie.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1/4 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać w głębokiej misce . Mięso z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z przyprawami. Odstawić na godzinę.
    Na głęboką patelnię wlać kilka łyżek oleju , mocno rozgrzać i wyłożyć mięso razem z marynatą. Smażyć do miękkości, często mieszając. Odparować nadmiar sosu.
    Na koniec wlać 1/2 szklanki śmietany 30%.
    Podałam z ryżem i młodą fasolką szparagową z własnego ogrodu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń