Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj przygotowując kurczaka w papirusie sięgamy po gotowe rozwiązanie ze sklepu. Tym razem podpowiadamy, jak przy pomocy arkusza papieru do pieczenia i mieszanki ulubionych przypraw wyczarować błyskawiczne, miękkie i soczyste danie. Kurczak w tej wersji ucieszy osoby unikające smażenia na głębokim tłuszczu oraz chcące utrzymać kuchnię w czystości. Zawinięcie mięsa w papier pozwala zachować czystą patelnię, kuchenkę oraz wszystko dookoła. Danie dobrze komponuje się z ziemniakami, ale też duszonymi warzywami lub sałatką z sezonowych warzyw.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Składniki
Umyj piersi z kurczaka, odetnij błonki i osusz na ręczniku papierowym. Włóż pierś do woreczka foliowego i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Z drugą częścią fileta zrób tak samo. Odetnij dwa arkusze papieru do piecza tak, aby można było zawinąć w nią kawałki mięsa.
Wymieszaj musztardę z miodem, dodaj przyprawy i dokładnie połącz. Natrzyj każdą pierś marynatą i ułóż na jednej części pergaminu, uprzednio posmarowanej płynnym masłem lub olejem. Następnie złóż papier do środka i zawiń boki w kopertę.
Przygotuj płaską patelnię (sprawdzi się naleśnikowa) i rozgrzej ją. Ułóż dwa kawałki kurczaka w papierze na patelnię i smaż na palniku o średniej lub małej mocy przez 10-15 minut z każdej strony. W trakcie smażenia przewróć 3-4 razy.
Po usmażeniu odczekaj 2-3 minuty, rozwiń kurczaka z papieru i pokrój w plasterki. Nie krój mięsa od razu po zdjęciu z patelni. Gdy nieco ostygnie, zachowa swoją soczystość.