Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Czas odkryć, że ten klasyk ma także inne, równie pyszne oblicze – tym razem w wersji z makaronem i pysznym, pomidorowym sosem! Jeśli jednak chcesz postawić na klasykę i zestawić z ziemniakami, to najlepiej smakuje w
patelnia, 2 talerzyki, garnek, cedzak, deska, nóż
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 122
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 533
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 122
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 533
Składniki
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż 2–3 minuty, aż do zeszklenia. Dodaj na koniec czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Wlej passatę, bulion lub wodę i dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (w tym bazylię i oregano). Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos połącz z makaronem na patelni.
Kurczaka pokrój na 2 części i porozbijaj kotlety, ale nie za cienko. Na głębszym talerzyku rozbij jajko, rozbełtaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Na płaskim talerzu wymieszaj bułkę tartą z solą, pieprzem oraz parmezanem.
Kotlety zanurz w jajku z obu stron, a następnie obtaczaj w przygotowanej panierce.
Podsmaż olej na patelni. W zależności od wielkości patelni wlej oleju tyle, można było w nim swobodnie zanurzać kurczaka. Smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony. Na koniec (opcjonalnie) posyp kotlety startym serem i przez chwilę przykryj. Dzięki temu kotlety będą jeszcze bardziej serowe i idealnie będą współgrać z makaronem i sosem pomidorowym.
Połącz makaron z sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż kotlety. Danie będzie sycące, a dzięki zróżnicowanej teksturze i smakom – wyjątkowo apetyczne. Udekoruj bazylią lub zieleniną. Jeśli jednak wolisz klasyczną wersję kotletów. Podaj z ziemniakami i wiosenną sałatką.