Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak w paście z tamaryndowca

kurczak w paście z tamaryndowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 530

ostre danie z południa Indii

Składniki

  • 1/2 kg kurczaka bez kości (mogą być piersi, mogą być nogi, albo jedno i drugie)
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z 1/2 limonki, albo 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka pasty czosnkowo – imbirowej (zmielony imbir z czosnkiem, w proporcjach 1:2)
  • sól do smaku
  • -
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej, albo ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko
  • -
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 – 3 liście curry
  • 2 – 3 suszone strączki chili
  • 10 ząbków posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kurczak w paście z tamaryndowca

Przygotowanie

  1. Najpierw do kurczaka dodać wszystkie przyprawy z pierwszej części listy, wymieszać, odstawić na przynajmniej 15 minut.

  2. W woku rozgrzać sporo oleju – nie do końca do głębokiego smażenia, ale jednak znacznie więcej, niż zwykle.

  3. Do miski z marynującym się kurczakiem wsypać skrobię, mąkę, wlać jajko, wymieszać. Smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć z woka.

  4. Wylać olej, włozyć klarowane masło, przesmażyć na nim liście curry, suszone chili, posiekany czosnek, pieprz i kumin. Ponownie włożyć kurczaka, zamieszać, chwilę razem przesmażyć.

  5. Podawać z ryżem, chapati, albo samo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2018 Znów coś dla mnie, lubię takie ostre i pikantne dania. Super jedzonko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń