Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w kuchni królowały orientalne smaki. Przepis zaczerpnięty od Jamie'go Oliver'a
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Składniki
Udka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy pięciu smaków. Odstawiamy na 15 min aby przeszyły smakiem przyprawy. Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem kokosowym z obu stron aż się dobrze usmażą. Na minutę przed końcem skrapiamy miodem aby uzyskały glazurę. Udka przekładamy na talerz. Gdy kurczak się smaży kroimy ananasa w drobną kostkę, wkładamy do miseczki wlewamy zalewę po ananasie, sos sojowy i ocet winny. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Mieszamy z odrobiną oleju kokosowego i resztą przyprawy pięciu smaków. Smażymy na tej samej patelni co kurczaka aż popęka. Wsypujemy do miski i odstawiamy. Cebulę, czosnek i marchewkę drobno kroimy. Kapustę szatkujemy. Na patelni po fasoli wlewamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy cebulę i czosnek czekamy aż się zeszkli po czym wrzucamy marchewkę. Smażymy ok. 5 min i dorzucamy kapustę. Całość smażymy ok. 2 min, po czym dodajemy ananasa z zalewą i makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, posypujemy fasolą i na wierzch kładziemy pokrojonego kurczaka. Na koniec całość skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!!!!