Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w pomarańczach otulony ziołami

Przepis dnia 2021-08-03
Kurczak w pomarańczach otulony ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2105

Dodano:

Odsłon: 789

Coś dla miłośników mięsa na słodko... chociaż żadnej słodyczy nie czuć, tylko wspaniały smak ziół i nutkę pomarańczy. Udka z kurczaka marynowane w pomarańczach i zapieczone ze świeżymi ziołami tymianku... Zapach, który się unosił po całym domu był niesamowity. Mięsko było niesamowicie soczyste, a skórka cieniutka, wypieczona i chrupiąca. Polecam... zróbcie koniecznie, bo to danie nie wymaga nakładu pracy :-)

Składniki

  • 4-5 udek z kurczaka
  • 1 duża pomarańcza
  • dużo świeżego tymianku
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w pomarańczach otulony ziołami

Przygotowanie

  1. 1/3 pomarańczy odciąć, resztę pokroić na cienkie plastry.

    Udka oczyścić, włożyć do dużej miski i skropić sokiem z pomarańczy. Dokładnie wetrzeć sok w mięso, następnie je doprawić solą, pieprzem i papryką. Zostawić na pół godziny.

    Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, powciskać tymianek i przełożyć plastrami pomarańczy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 60-70 minut do miękkości.

    Roboty tyle co nic, a przepyszne w smaku :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń