Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w porach zazwyczaj kojarzy się z delikatnym sosem śmietanowym i łagodnymi przyprawami. Przełamujemy to świetną propozycją z dodatkiem curry i mleczka kokosowego.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 461
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 461
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5742
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz je solą, pieprzem i przyprawą curry.
Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj kurczaka i smaż na średnim ogniu przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
Pory oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki albo kostkę. Marchewkę obierz i również posiekaj w kostkę.Na tej samej patelni podsmaż warzywa przez 4–5 minut aż lekko zmiękną.
Obierz czosnek i imbir, następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię i smaż jeszcze minutę, mieszając dość często.
Dodaj pastę curry (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z warzywami.
Wlej mleczko kokosowe, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i zagotuj. Zmniejsz wtedy moc palnika i duś całość przez około 10 minut na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec skrop wszystko sokiem z cytryny lub limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem.