Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w porach zazwyczaj kojarzy się z delikatnym sosem śmietanowym i łagodnymi przyprawami. Przełamujemy to świetną propozycją z dodatkiem curry i mleczka kokosowego.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4235
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 520
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3818
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4235
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 520
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3818
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz je solą, pieprzem i przyprawą curry.
Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj kurczaka i smaż na średnim ogniu przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
Pory oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki albo kostkę. Marchewkę obierz i również posiekaj w kostkę.Na tej samej patelni podsmaż warzywa przez 4–5 minut aż lekko zmiękną.
Obierz czosnek i imbir, następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię i smaż jeszcze minutę, mieszając dość często.
Dodaj pastę curry (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z warzywami.
Wlej mleczko kokosowe, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i zagotuj. Zmniejsz wtedy moc palnika i duś całość przez około 10 minut na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec skrop wszystko sokiem z cytryny lub limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem.