Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak można podać delikatne, białe mięso z kurczaka? Przyzwyczailiśmy się przetwarzać je na obtoczone grubą warstwą panierki de volaille lub obsmażać w całości na sporej ilości oleju. Najczęściej spożywamy kurczaka w towarzystwie ziemniaków lub frytek. Tymczasem białe, delikatne mięso warto potraktować… delikatnie. Dzięki temu zachowa swoją kruchość i soczystość. Kurczak w rozmarynowym sosie poddawany jest krótkiej obróbce termicznej. Nie nasiąka tłuszczem, lecz aromatem czosnku i ziół. Lekki, smakowity, idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą i wiosenną, zieloną sałatką. Oczywiście nie ma przeciwwskazań, by zjeść go z tradycyjną porcją ziemniaczanego purée!
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 148
Składniki
Umyj piersi z kurczaka, oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój na plastry o grubości około centymetra. Obsmaż krótko z każdej strony na niewielkiej ilości masła (średnia moc palnika).
Zdejmij kurczaka z patelni i wlej na nią bulion. Dodaj posiekany rozmaryn i drobno pokrojony czosnek. Zagotuj.
Dodaj do bulionu śmietanę. Wymieszaj i gotuj kilka minut na niskiej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Dołóż do niego resztę masła. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Zanurz w sosie kurczaka i duś jeszcze przez kilka minut.