Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów to aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się dla osób zapracowanych – potrzebujesz tylko jednego garnka lub dużej patelni oraz 20 minut czasu. Efekt zaskoczy wszystkich – delikatne mięso skąpane w sosie śmietanowym z mocno wyczuwalną nutą czosnku i ziół zachwyci wszystkich członków twojej rodziny.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2533
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3023
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102011
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6399
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2533
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3023
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102011
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6399
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go dobrze solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż go ze wszystkich stron, przez ok. 5-7 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Zmniejsz ogień pod patelnią i podsmaż je przez ok. 5 minut, do miękkości. Dołóż mąkę i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Stopniowo dolewaj bulion i śmietankę, cały czas ubijając. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj całość przez 2-3 minuty.
Do sosu dodaj pokrojone w cienkie plasterki pomidory suszone. Dołóż też parmezan i tymianek. Gotuj wszystko przez kolejne 1-2 minuty.
Do sosu włóż kurczaka i podgrzej go w sosie.
Kurczaka w sosie czosnkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z ulubioną sałatką.
Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni.