Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów to aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się dla osób zapracowanych – potrzebujesz tylko jednego garnka lub dużej patelni oraz 20 minut czasu. Efekt zaskoczy wszystkich – delikatne mięso skąpane w sosie śmietanowym z mocno wyczuwalną nutą czosnku i ziół zachwyci wszystkich członków twojej rodziny.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 312
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11122
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3693
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 312
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11122
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3693
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go dobrze solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż go ze wszystkich stron, przez ok. 5-7 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Zmniejsz ogień pod patelnią i podsmaż je przez ok. 5 minut, do miękkości. Dołóż mąkę i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Stopniowo dolewaj bulion i śmietankę, cały czas ubijając. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj całość przez 2-3 minuty.
Do sosu dodaj pokrojone w cienkie plasterki pomidory suszone. Dołóż też parmezan i tymianek. Gotuj wszystko przez kolejne 1-2 minuty.
Do sosu włóż kurczaka i podgrzej go w sosie.
Kurczaka w sosie czosnkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z ulubioną sałatką.
Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni.