Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów to aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się dla osób zapracowanych – potrzebujesz tylko jednego garnka lub dużej patelni oraz 20 minut czasu. Efekt zaskoczy wszystkich – delikatne mięso skąpane w sosie śmietanowym z mocno wyczuwalną nutą czosnku i ziół zachwyci wszystkich członków twojej rodziny.
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6011
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1072
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8006
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6011
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1072
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8006
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go dobrze solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż go ze wszystkich stron, przez ok. 5-7 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Zmniejsz ogień pod patelnią i podsmaż je przez ok. 5 minut, do miękkości. Dołóż mąkę i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Stopniowo dolewaj bulion i śmietankę, cały czas ubijając. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj całość przez 2-3 minuty.
Do sosu dodaj pokrojone w cienkie plasterki pomidory suszone. Dołóż też parmezan i tymianek. Gotuj wszystko przez kolejne 1-2 minuty.
Do sosu włóż kurczaka i podgrzej go w sosie.
Kurczaka w sosie czosnkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z ulubioną sałatką.
Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni.