Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie grzybowym to danie proste i szybkie do przygotowania, a jakże pyszne! Warto skosztować go w sezonie grzybowym, choć można też przygotować sos z grzybów suszonych. Kurczak smakuje doskonale z ziemniaczanym purée lub z ryżem.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2440
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1591
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 577
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3733
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2440
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1591
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 577
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3733
Składniki
Oczyść filety z piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj z łyżką oleju.
Oczyść grzyby i pokrój na plasterki. Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj czosnek.
Obsmaż na patelni kurczaka. Gdy się zarumieni, przełóż na talerz.
Dołóż na patelnię trochę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę.
Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. W trakcie smażenia dopraw grzyby solą, pieprzem i tymiankiem.
Przełóż z powrotem na patelnię podsmażonego kurczaka. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj przez kilka minut.
Wlej na patelnię śmietanę kremówkę i wymieszaj sos. Gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw sos solą i pieprzem.
Gotowe danie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.