Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie grzybowym to danie proste i szybkie do przygotowania, a jakże pyszne! Warto skosztować go w sezonie grzybowym, choć można też przygotować sos z grzybów suszonych. Kurczak smakuje doskonale z ziemniaczanym purée lub z ryżem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4983
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1212
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10050
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1480
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4983
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1212
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10050
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1480
Składniki
Oczyść filety z piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj z łyżką oleju.
Oczyść grzyby i pokrój na plasterki. Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj czosnek.
Obsmaż na patelni kurczaka. Gdy się zarumieni, przełóż na talerz.
Dołóż na patelnię trochę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę.
Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili grzyby. Smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. W trakcie smażenia dopraw grzyby solą, pieprzem i tymiankiem.
Przełóż z powrotem na patelnię podsmażonego kurczaka. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj przez kilka minut.
Wlej na patelnię śmietanę kremówkę i wymieszaj sos. Gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw sos solą i pieprzem.
Gotowe danie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.