Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie maślanym to danie równie wykwintne, co banalnie proste w przygotowaniu. Mięso smażone w maśle jest pełne aromatu, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz, możesz – zamiast masła klarowanego – użyć zwykłego masła (82%). Wówczas jednak połącz je z łyżką oleju roślinnego, by nie przypaliło się w czasie smażenia. Kurczaka w sosie maślanym możesz podać z ziemniakami czy ryżem, ale też ze świeżym pieczywem. Nie zapomnij o bukiecie świeżych warzyw.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Umyj udka z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oprócz je solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło. Kiedy zacznie się pienić, ułóż na patelni udka kurczaka skórą do dołu. Smaż przez kilka minut – aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wówczas obróć udka na drugą stronę i smaż przez kolejnych kilka minut.
Dołóż na patelnię drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając by czosnek się nie przepalił.
Wlej na patelnię śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj ją z masłem. Zmniejsz moc palnika do minimum. Duś kurczaka w sosie przez około 10 minut – aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Gotowego kurczaka w sosie maślanym podawaj oprószonego posiekaną natką pietruszki.