Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie maślanym to danie równie wykwintne, co banalnie proste w przygotowaniu. Mięso smażone w maśle jest pełne aromatu, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz, możesz – zamiast masła klarowanego – użyć zwykłego masła (82%). Wówczas jednak połącz je z łyżką oleju roślinnego, by nie przypaliło się w czasie smażenia. Kurczaka w sosie maślanym możesz podać z ziemniakami czy ryżem, ale też ze świeżym pieczywem. Nie zapomnij o bukiecie świeżych warzyw.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12489
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 886
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12489
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 886
Składniki
Umyj udka z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oprócz je solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło. Kiedy zacznie się pienić, ułóż na patelni udka kurczaka skórą do dołu. Smaż przez kilka minut – aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wówczas obróć udka na drugą stronę i smaż przez kolejnych kilka minut.
Dołóż na patelnię drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając by czosnek się nie przepalił.
Wlej na patelnię śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj ją z masłem. Zmniejsz moc palnika do minimum. Duś kurczaka w sosie przez około 10 minut – aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Gotowego kurczaka w sosie maślanym podawaj oprószonego posiekaną natką pietruszki.