Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kurczaka w sosie orzechowym jest inspirowany kuchnią syczuańską. Danie wykonasz w kilkadziesiąt minut, więc to świetne rozwiązanie na szybki obiad. Sukces smaku kurczaka tkwi w krótkim, energicznym smażeniu i mieszaniu poszczególnych składników. W podanym przepisie używamy czerwonej papryki i cukinii, ale możesz także dodać marchewki, pieczarki, groszek cukrowy, kukurydzę czy fasolkę szparagową.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Umyj i osusz mięso, a następnie pokój na mniejsze kawałki i włóż do miski. Wymieszaj ubite białko z 1 łyżką oleju, solą i mąką, po czym polej mieszaniną kurczaka, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzej wok albo głęboką patelnię, wlej łyżkę oleju i partiami podsmażaj kurczaka, aby stał się rumiany. Przełóż mięso z woka i odłóż na talerz.
Do woka wlej łyżkę oleju, mocno rozgrzej i przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię. Smaż warzywa przez zaledwie 2-4 minuty, aby stały się błyszczące. Następnie zdejmij z ognia, przełóż na talerz i przykryj pokrywką.
Wszystkie składniki sosu umieść w misce lub szklance i energicznie roztrzep widelcem. Ważne, aby sos stał się gładki.
Do woka wlej tym razem olej sezamowy, ustaw średni ogień, po czym wrzuć posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, płatki czerwonej papryki oraz orzeszki ziemne. Trzymaj przyprawy na ogniu około minuty, aż zaczną pachnieć, mieszając od czasu do czasu. Wlej przygotowany sos do woka, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kurczaka, przesmażone warzywa, dokładnie wymieszaj i pogotuj kilka minut, aż smaki się połączą.
Kurczaka w sosie orzechowym podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.