Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie paprykowym to bardzo fajny pomysł na obiad z wykorzystaniem pałeczek i udek z kurczaka. Jeśli znudziły wam się wspomniane udka w wersji pieczonej w piekarniku to proponuję zrobić właśnie taki sos. Jest on łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Mięso rozpływa się w ustach, nie jest suche i wiórowate.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 227
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 295
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 101
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 227
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 295
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 101
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2172
Składniki
Udka i pałeczki z kurczaka umyłam i osuszyłam. Następnie oprószyłam delikatnie przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem ziołowym i papryką w proszku. Przyprawy można wcześniej wymieszać ze sobą, aby równo rozłożyć na wszystkie kawałki mięsa. Przypraw można dać więcej lub mniej w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać. Na patelni rozgrzałam ok. 2-3 łyżki oleju i ułożyłam przyprawione kawałki kurczaka. Smażyłam je z obu stron aż się ładnie zezłociły. Obsmażone mięso przełożyłam do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam obraną i pokrojoną w kostkę cebulę razem z pokrojoną na paseczki czerwoną papryką. Przesmażone warzywa dodałam do mięsa do garnka. Patelnię opłukałam wodą i przelałam ją do garnka. Dodatkowo dolałam jeszcze tyle wody aby wyrównać poziom z mięsem. Do garnka wsypałam ponadto trochę posiekanego koperku oraz przyprawy: listek laurowy i ziele angielskie. Garnek ustawiłam na gazie i dusiłam na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie dodałam przecier pomidorowy i dusiłam kolejne 30 minut. Gdy mięso było miękkie, zagęściłam sos mąką wymieszaną w małej ilości zimnej wody. Doprawiłam go również solą i pieprzem i dusiłam jeszcze kilkanaście minut. Do zagęszczenia można też użyć mąki ziemniaczanej lub kaszy manny dopasowując ich ilość do tego jak gęsty sos chcemy uzyskać. Sos podałam z ziemniakami, ale będzie idealny również do ryżu czy kaszy.