Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na obiad dla dwojga.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 620
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 620
Składniki
Umyj podudzia z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość masła (najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku – dzięki temu pominiesz etap przekładania dania do naczynia żaroodpornego). Obsmaż na nim kurczaka na złocisty kolor (2-3 minuty po każdej ze stron). Przełóż podudzia na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Dołóż na patelnię trochę masła i podsmaż paprykę i cebulę – wraz z suszonymi paprykami. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj czosnek. Po chwili wlej na patelnię wino i przełóż z powrotem kurczaka.
Duś kurczaka z warzywami w winie pod przykryciem, na wolnym ogniu – aż wino odparuje.
Wlej na patelnię passatę, dodaj zioła, sól i pieprz. Duś, aż sos się zagotuje.
Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego (z odpowiednią patelnią – pomiń ten krok). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 min – aż mięso całkowicie zmięknie.
Podawaj kurczaka w sosie paprykowym z porcją ziemniaków, ryżu lub kaszy.