Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczny obiad :)
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Składniki
Pieczarki myje, obieram i kroję na pół lub cztery części w zależności od wielkości (lepiej żeby były większe kawałki, bo i tak się skurczą). Cebulę obieram i kroję w kosteczkę.
Podsmażam najpierw pieczarki, potem kolejno cebulę na tym samym tłuszczu. Wrzucam warzywa do garnka. Podlewam wodą tak żeby zakryła warzywa i gotuję na małym ogniu.
Kurczaka kroję na większe kawałki, zalewam olejem i posypuję sporą ilością przyprawy do mięs (ta z Prymata jest naprawdę genialna i używam jej do wielu dań! ) Smażę na tej samej patelni co pieczarki i cebulę. Dodaje do garnka z gotującymi się warzywami. Na patelnię wlewam szklankę wody, gotuję chwilkę i dodaję do reszty.
Dodaje wody wedle uznania (w zależności czy chcemy mieć więcej czy mniej sosu). Do szklanki z wodą (1/2) dodaję dwie-trzy łyżki mąki pszennej, dobrze mieszam i dodaje w celu zagęszczenia sosu. Chwilkę gotuję, mieszając sosik. Na koniec wlewam mały kubeczek słodkiej śmietany 30%, przyprawiam solą, pieprzem i sporą ilością maggi.
Odpowiednio wcześniej gotuję makaron rurki (można też świderki lub inny) w osolonej wodzie. Do miski nakładam makaron, wlewam sosik z mięsem. Smacznego! :)