Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w gęstym, pomidorowym sosie z pieczarkami i cebulą
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11931
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6797
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5600
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11931
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6797
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5600
Składniki
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz.
Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, obsmażyć kurczaka z obu stron, odłożyć na talerz. Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodać warzywa, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba przełożyć sos z patelni do formy do zapiekania, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.