Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie pomidorowym z pieczarkami

Kurczak w sosie pomidorowym z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 358

Kurczak pieczony w gęstym, pomidorowym sosie z pieczarkami i cebulą

Składniki

  • podudzia z kurczaka ok 10 sztuk
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka rosołku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól,pieprz do smaku
  • do podania: makaron, ryż, kasza
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
    Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz.

  2. Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, obsmażyć kurczaka z obu stron, odłożyć na talerz.
    Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia.
    Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
    Dodać warzywa, wymieszać.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba przełożyć sos z patelni do formy do zapiekania, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do piekarnika.
    Piec 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń