Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso kurczaka doskonale komponuje się z kremowym, słodko-kwaśnym sosem. Por i natka pietruszki nadają potrawie piękny aromat. Do tak przygotowanego kurczaka polecam makaron tagliatelle.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Składniki na marynatę wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kawałki długości ok. 5 cm. Mięso wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, o ile dysponujemy takim czasem. W przypadku, gdy chcemy danie przygotować szybko, można pominąć czas marynowania.
Po upływie czasu marynowania na patelni rozgrzać olej i na niewielkim ogniu podsmażyć pora pokrojonego w piórka. Por powinien być miękki, ale nie należy go rumienić.
Do podsmażonego pora dołożyć zamarynowane mięso, lekko zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
Kiedy mięso będzie już białe, dołożyć na patelnię jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i wymieszać.
Na koniec powoli wlać na patelnię śmietanę, delikatnie mieszając sos. Makaron ugotować, podawać z sosem posypanym natką pietruszki.