Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso kurczaka doskonale komponuje się z kremowym, słodko-kwaśnym sosem. Por i natka pietruszki nadają potrawie piękny aromat. Do tak przygotowanego kurczaka polecam makaron tagliatelle.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 366
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4246
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 38525
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 366
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4246
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 38525
Składniki
Składniki na marynatę wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kawałki długości ok. 5 cm. Mięso wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, o ile dysponujemy takim czasem. W przypadku, gdy chcemy danie przygotować szybko, można pominąć czas marynowania.
Po upływie czasu marynowania na patelni rozgrzać olej i na niewielkim ogniu podsmażyć pora pokrojonego w piórka. Por powinien być miękki, ale nie należy go rumienić.
Do podsmażonego pora dołożyć zamarynowane mięso, lekko zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
Kiedy mięso będzie już białe, dołożyć na patelnię jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i wymieszać.
Na koniec powoli wlać na patelnię śmietanę, delikatnie mieszając sos. Makaron ugotować, podawać z sosem posypanym natką pietruszki.