Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w sosie rabarbarowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Piersi kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem. Piecz pod przykryciem 40 minut w 200°C.
Rabarbarowe łodygi obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Olej rozgrzej w głębokiej patelni, zeszklij cebule. Dodaj rabarbar, podsmaż.
Wlej bulion warzywny, dodaj cukier, oprósz solą i pieprzem, duś 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do sosu. Zagotuj, mieszając. Sos zmiksuj, przypraw solą i pieprzem.
Mięso pokrój na plastry. Gorący sos wylej na talerz, ułóż kurczaka. Posyp posiekaną natką i szczypiorkiem.
<strong>Czas przygotowania 55 min. Ilość porcji 4. Cena za porcję 3,80 zł.
Przepis przysłała Marzanna Gawura z Lidzbarka Warmińskiego.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie