Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie śmietanowo - cytrynowym

Kurczak w sosie śmietanowo - cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 1412

Dzisiaj zastanawiałam się co tu zrobić na obiad. Miałam ochotę na inne smaki niż tradycyjne. Pokombinowałam trochę i wyszedł mi przepyszny, mięciutki kurczak w aromatycznym i lekko kwaskowatym sosie. Jako dodatek zrobiłam ryż z dodatkiem kurkumy i suszonych pomidorów.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 2 szt. (pojedyncze, duże)
  • Marynata:
  • Olej - 4 łyżki
  • Biały pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Rozmaryn - 1 łyżeczka
  • Imbir w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Starta skórka z cytryny - z 1 szt.
  • Sos:
  • Masło - 3 łyżki
  • Cebula szalotka - 3 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Wino białe wytrawne - 1/4 szkl.
  • Bulion - 1,5 szkl.
  • Sok z cytryny - z 1 szt.
  • Śmietana 18% - 200 g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy mięso i zostawiamy na przynajmniej 1 godzinę. Następnie obsmażamy na 3 łyżkach masła i odkładamy na bok. Na tym samym maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Zalewamy winem i bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż sos trochę odparuje. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, uprzednio zahartowawszy ją sosem , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy obsmażonego kurczaka i dusimy na wolnym ogniu 20-30 minut. Jęśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać trochę bulionu. Podajemy z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń