Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2563 Ocena: 19465

Dodano:

Odsłon: 4177

Soczyste i smaczne danie- POLECAM!

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 żółtko jaja
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie filetów:
    Filety z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek. Z oleju, soli, pieprzu i przyprawy przygotować marynatę, włożyć filety, dobrze je wysmarować i odłożyć do lodówki na dwie godziny. Po czym smażyć na oleju po około 8 minut z każdej strony na rumiano. Następnie odsączyć na ręczniku papierowy, ułożyć na półmisku i pokroić ukośnie. Podawać z grubym makaronem polanym przygotowanym sosem.
    Przygotowanie sosu:
    Śmietanę wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i dokładnie rozbełtać aby nie było grudek. Dodać żółtko, posiekane drobno zioła, jeszcze raz wymieszać,przyprawić solą i pieprzem i zagotować przez około 3 minuty.

    P.S. Ja dodaję do sosu żółtko ponieważ poprawia smak i konsystencję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń