Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie z granatów i migdałów

Kurczak w sosie z granatów i migdałów

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 4137

Ciekawa, aromatyczna propozycja z kuchni hiszpańskiej

Składniki

  • Granaty średnie, 2
  • woda, 1 1/2 szklanki
  • cukier brązowy mocno ubity, 1/3 szklanki
  • oliwa, 2 łyżki
  • filety z kurczaka, 4
  • cebula duża, pokrojona na cienkie plasterki, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • mąka, 1 łyżka
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • bulion z kurczaka, 1/2 szklanki
  • migdały zblanszowane i uprażone, 1/3 szklanki
  • świeża kolendra, 1/2 szklanki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie z granatów i migdałów

Przygotowanie

  1. Przekroić granaty na pół, wybrać nasiona. Odłożyć 1/3 szklanki, pozostałe umieścić z cukrem w rondlu. Zalać wodą i gotować nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Przecedzić do niewielkiego naczynia i odstawić.

  2. Rozgrzać połowę oliwy w dużym rondlu, smażyć kurczaka, aż się przyrumieni z obu stron. Wyjąć.

  3. W tym samym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, smażyć cebulę i czosnek, mieszając aż cebula będzie miękka. Dodać mąkę i przyprawy, podgrzewać, mieszać ok. 1 min lub do chwili , gdy masa lekko zbronzowieje i będzie sucha. Dodawać stopniowo bulion, stale mieszać, a następnie płyn z granatów. Podgrzewać, nie przerywać mieszania, aż sos zawrze i nieco zgęstnieje.

  4. Włożyć kurczaka z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, ok 5 min. dodać zachowane nasiona z granatu, migdały i kolendrę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 stycznia 2011 Jejku, jakie Ty masz oryginalne przepisy !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń