Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w ziołach to pomysł na obiad na co najmniej 2 dni dla całej rodziny. Danie przyrządzisz niesamowicie szybko i prosto. Wystarczy połączyć ze sobą oliwę z odpowiednimi ziołami w przepyszną marynatę, która sprawi, że całość stanie się aromatycznym majstersztykiem, który w dodatku przyrządzisz w jednym naczyniu.
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27328
Polecam, pychota.
Odsłon: 240
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 69
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27328
Polecam, pychota.
Odsłon: 240
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 69
Składniki
W miseczce połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Mieszaj wszystko aż powstanie gładka i jednolita marynata.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włóż je do miski z marynatą i dobrze przemieszaj. Następnie wyjmij je, odcedzając z nadmiaru płynu i rozłóż je równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Dodaj kurczaka do miski z resztą marynaty i dobrze przemieszaj. Ułóż udka na wierzchu ziemniaków, uważając, by nie przepełniać blachy.
Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do momentu aż kurczak będzie gotowy – wypływający z niego sok przestanie być surowy.
Kurczaka w ziołach wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.