Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub ziemniaki. Również sam w sobie smak kurczaka jest bardzo dobry i specyficzny więc bardzo polecam.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10708
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 212
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 188
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 758
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10708
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 212
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 188
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 758
Składniki
Części kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy ziołami sól, pieprz ziołowy. Do garnka wlewamy na dno wody wkładamy kurczaka.
Śliwkę suszoną kroimy na kawałki
Czosnek obieramy i również kroimy na kawałki.
Garść bazylii kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy z pozostałymi składnikami do kurczaka w garnku. Dodajemy również Sos Worcester i to dużo, by było czuć smak i wszystkie składniki przeszły tym smakiem. Dusimy danie pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 30-45 minut. Podczas duszenia obracamy mięso w garnku.
Jak mięso jest miękkie to wykładamy na talerz polewamy powstałym sosem i życzę smacznego. Możemy dodać ulubione dodatki takie jak ryż lub ziemniaki