Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5558
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29899
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 253
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19627
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1130
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5558
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29899
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 253
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19627
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1130
Składniki
Najlepiej rozebrać samemu całego kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli.
Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru.
Dymkę pokroić w trzycentymetrowe kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i dymkę, cztery, pięć kawałków mięsa na jeden patyk, zaczynając i kończąc mięsem. Skórę nadziać bez przekładania dymką.
Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Idealnie byłoby wszystko upiec na grilu, jeśli akurat jest możliwość.
Posypać czarnym sezamem. Podawać z ryżem.