Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10269
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2904
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10269
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2904
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
Składniki
Najlepiej rozebrać samemu całego kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli.
Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru.
Dymkę pokroić w trzycentymetrowe kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i dymkę, cztery, pięć kawałków mięsa na jeden patyk, zaczynając i kończąc mięsem. Skórę nadziać bez przekładania dymką.
Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Idealnie byłoby wszystko upiec na grilu, jeśli akurat jest możliwość.
Posypać czarnym sezamem. Podawać z ryżem.