Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak yakitori

kurczak yakitori

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 379

bardzo proste i bardzo smaczne danie

Składniki

  • mięso z kurczaka
  • sos teriyaki
  • sos sojowy
  • dymka
  • świeży imbir
  • czarny sezam
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kurczak yakitori

Przygotowanie

  1. Najlepiej rozebrać samemu całego kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli.

  2. Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru.

  3. Dymkę pokroić w trzycentymetrowe kawałki.

  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i dymkę, cztery, pięć kawałków mięsa na jeden patyk, zaczynając i kończąc mięsem. Skórę nadziać bez przekładania dymką.

  5. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Idealnie byłoby wszystko upiec na grilu, jeśli akurat jest możliwość.

  6. Posypać czarnym sezamem.

    Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń