Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12427
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13366
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12427
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13366
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5652
Składniki
Najlepiej rozebrać samemu całego kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli.
Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru.
Dymkę pokroić w trzycentymetrowe kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i dymkę, cztery, pięć kawałków mięsa na jeden patyk, zaczynając i kończąc mięsem. Skórę nadziać bez przekładania dymką.
Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Idealnie byłoby wszystko upiec na grilu, jeśli akurat jest możliwość.
Posypać czarnym sezamem. Podawać z ryżem.