Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8000
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 280
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2171
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8000
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 280
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2171
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Składniki
Najlepiej rozebrać samemu całego kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli.
Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru.
Dymkę pokroić w trzycentymetrowe kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i dymkę, cztery, pięć kawałków mięsa na jeden patyk, zaczynając i kończąc mięsem. Skórę nadziać bez przekładania dymką.
Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Idealnie byłoby wszystko upiec na grilu, jeśli akurat jest możliwość.
Posypać czarnym sezamem. Podawać z ryżem.