Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa bardzo efektowna, nietucząca i wspaniale pachnąca.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 790
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2849
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 790
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2849
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej do grillowania) rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi przez 2 - 3 minuty aż się zarumienią, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną 1 minutę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 minut.
W międzyczasie wymieszać wino z bulionem, cukrem, dodać laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami. Obrać brzoskwinie.
Do naczynia z kurczakiem włożyć brzoskwinie i wlać mieszankę wina i bulionu z dodatkami. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut. W tym czasie dwa razy polać kurczaka i brzoskwinie sosem z naczynia.
Wyjąć brzoskwinie i kurczaka z naczynia, trzymać w cieple. Sos odparować i zredukować na dużym ogniu. Podawać mięso wraz z brzoskwinią i ryżem.
Przepis pochodzi ze strony : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/kurczak_brzoskwinia/przepis.html Autorka przepisu umieściła jeszcze następujące uwagi: *Do przygotowania tej potrawy może przydać się żaroodporna patelnia, na której można smażyć jak i wstawiać ją do piekarnika. Można też użyć zwykłej patelni oraz naczynia żaroodpornego i po podsmażeniu kurczaka na patelni przełożyć jej zawartość do naczynia i wtedy zapiec. *Kurczaka można podać dodatkowo z białym ryżem lub młodymi ziemniakami z wody. *Przepis: 5 of The Best, Valli Little, Delicious, nieco zmodyfikowany. Zmniejszyłam ilość wina z 300 ml do 200 ml oraz ilość bulionu z 60 ml do 40 ml, aby szybciej uzyskać zredukowaną i gęstą konsystencję sosu. W przepisie wykorzystano piersi kurczaka ze skórką. Zamiast słodkiego wina użyłam białego wina wytrawnego z dodatkiem 1 pełnej łyżeczki miodu, bez uszczerbku na jakości potrawy.