Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z brzoskwinią i wanilią

Kurczak z brzoskwinią i wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 841

Dodano:

Odsłon: 4412

Potrawa bardzo efektowna, nietucząca i wspaniale pachnąca.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 200 ml białego słodkiego wina
  • 40 ml bulionu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, wyłuskane ziarenka
  • 2 brzoskwinie, obrane ze skórki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z brzoskwinią i wanilią

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej do grillowania) rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi przez 2 - 3 minuty aż się zarumienią, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną 1 minutę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 minut.

  2. W międzyczasie wymieszać wino z bulionem, cukrem, dodać laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami. Obrać brzoskwinie.

  3. Do naczynia z kurczakiem włożyć brzoskwinie i wlać mieszankę wina i bulionu z dodatkami. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut. W tym czasie dwa razy polać kurczaka i brzoskwinie sosem z naczynia.

  4. Wyjąć brzoskwinie i kurczaka z naczynia, trzymać w cieple. Sos odparować i zredukować na dużym ogniu. Podawać mięso wraz z brzoskwinią i ryżem.

  5. Przepis pochodzi ze strony :
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/kurczak_brzoskwinia/przepis.html

    Autorka przepisu umieściła jeszcze następujące uwagi:
    *Do przygotowania tej potrawy może przydać się żaroodporna patelnia, na której można smażyć jak i wstawiać ją do piekarnika. Można też użyć zwykłej patelni oraz naczynia żaroodpornego i po podsmażeniu kurczaka na patelni przełożyć jej zawartość do naczynia i wtedy zapiec.
    *Kurczaka można podać dodatkowo z białym ryżem lub młodymi ziemniakami z wody.
    *Przepis: 5 of The Best, Valli Little, Delicious, nieco zmodyfikowany. Zmniejszyłam ilość wina z 300 ml do 200 ml oraz ilość bulionu z 60 ml do 40 ml, aby szybciej uzyskać zredukowaną i gęstą konsystencję sosu. W przepisie wykorzystano piersi kurczaka ze skórką. Zamiast słodkiego wina użyłam białego wina wytrawnego z dodatkiem 1 pełnej łyżeczki miodu, bez uszczerbku na jakości potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 20 czerwca 2014 Ciekawy pomysł na kurczaka z owocem. Skosztuję chętnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca 2014 to musi byc przepyszne. Swietne polaczenie kurczaka z brzoskwinia i lekka nutka wanilii. Uwielbiam takie smaki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń