Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiliśmy przetestować przepis Jamiego, wyszła królewska uczta. Genialne, wilgotne mięsko z chrupiącą skórką, równie delikatne i chrupiące ziemniaczki. Totalna rozpusta, musicie spróbować :)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3186
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3811
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1312
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3186
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3811
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1312
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy, nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zrobimy to rano, bo wtedy kurczak ładnie się zamarynuje (ale nie jest to konieczne).
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, do garnka wkładamy również całą cytrynę i obrane ząbki czosnku (z połowy główki). Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok 12 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na ok 2 minuty, aż resztka wody odparuje (wtedy będą bardziej chrupiące).
Cytrynę przekłówamy nożemy kilka razy. Teraz zabieramy się za nadziewanie kurczaka - wkładamy całą cytrynę, czosnek, który gotował się z ziemniakami, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę rozmarynu. Kurczaka układamy w brytfance na szklanym naczyniu (żeby podczas pieczenia nie dusił się we własnych sokach tylko przypiekł na złoto). Dookoła kurczaka układamy ziemniaki, kurczaka i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek. Uwaga: Układając kurczaka pamiętamy, żeby położyć go piersiami do dołu - cały tłuszcz z kurczaka będzie spływał do piersi przez co mięsko będzie wyjątkowo soczyste. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż się zezłoci, skórka będzie chrupiąca a mięso odchodziło od kości.
Przed podaniem wyjmujemy z kurczaka cytrynę. Ziemniaki delikatnie zgniatamy i posypujemy koperkiem. Do kurczaka podajemy sałatę wymieszaną z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Smacznego :)