Postanowiliśmy przetestować przepis Jamiego, wyszła królewska uczta. Genialne, wilgotne mięsko z chrupiącą skórką, równie delikatne i chrupiące ziemniaczki. Totalna rozpusta, musicie spróbować :)
Kurczak z chrupiącą skórką - przepis Jamiego Olivera
Składniki
- cały kurczak (ok 1,5 kg)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cytryna
- 1/2 główki czosnku
- Sałata masłowa
- 1/2 dużej śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- Tymianek
- sól
- pieprz
Składniki
- cały kurczak (ok 1,5 kg)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cytryna
- 1/2 główki czosnku
- Sałata masłowa
- 1/2 dużej śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- Tymianek
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy, nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zrobimy to rano, bo wtedy kurczak ładnie się zamarynuje (ale nie jest to konieczne).

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, do garnka wkładamy również całą cytrynę i obrane ząbki czosnku (z połowy główki). Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok 12 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na ok 2 minuty, aż resztka wody odparuje (wtedy będą bardziej chrupiące).

Cytrynę przekłówamy nożemy kilka razy. Teraz zabieramy się za nadziewanie kurczaka - wkładamy całą cytrynę, czosnek, który gotował się z ziemniakami, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę rozmarynu. Kurczaka układamy w brytfance na szklanym naczyniu (żeby podczas pieczenia nie dusił się we własnych sokach tylko przypiekł na złoto). Dookoła kurczaka układamy ziemniaki, kurczaka i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek. Uwaga: Układając kurczaka pamiętamy, żeby położyć go piersiami do dołu - cały tłuszcz z kurczaka będzie spływał do piersi przez co mięsko będzie wyjątkowo soczyste. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż się zezłoci, skórka będzie chrupiąca a mięso odchodziło od kości.

Przed podaniem wyjmujemy z kurczaka cytrynę. Ziemniaki delikatnie zgniatamy i posypujemy koperkiem. Do kurczaka podajemy sałatę wymieszaną z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- cały kurczak (ok 1,5 kg)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cytryna
- 1/2 główki czosnku
- Sałata masłowa
- 1/2 dużej śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- Tymianek
- sól
- pieprz
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy, nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zrobimy to rano, bo wtedy kurczak ładnie się zamarynuje (ale nie jest to konieczne).
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, do garnka wkładamy również całą cytrynę i obrane ząbki czosnku (z połowy główki). Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok 12 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na ok 2 minuty, aż resztka wody odparuje (wtedy będą bardziej chrupiące).
Cytrynę przekłówamy nożemy kilka razy. Teraz zabieramy się za nadziewanie kurczaka - wkładamy całą cytrynę, czosnek, który gotował się z ziemniakami, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę rozmarynu. Kurczaka układamy w brytfance na szklanym naczyniu (żeby podczas pieczenia nie dusił się we własnych sokach tylko przypiekł na złoto). Dookoła kurczaka układamy ziemniaki, kurczaka i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek. Uwaga: Układając kurczaka pamiętamy, żeby położyć go piersiami do dołu - cały tłuszcz z kurczaka będzie spływał do piersi przez co mięsko będzie wyjątkowo soczyste. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż się zezłoci, skórka będzie chrupiąca a mięso odchodziło od kości.
Przed podaniem wyjmujemy z kurczaka cytrynę. Ziemniaki delikatnie zgniatamy i posypujemy koperkiem. Do kurczaka podajemy sałatę wymieszaną z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Smacznego :)
Uwielbiam! Karmelowego nigdy jeszcze nie robilam, ale warto poszerzyc asortyment :)
ale świetny pomysł :)
To ja poproszę taki słoiczek,świetne ciasto i pomysł:)
Swietne! nie wiedzialam, ze ciasto mozna wekowac.
Pyszności :) Trzy takie słoiczki na jutro poproszę ;)