Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiliśmy przetestować przepis Jamiego, wyszła królewska uczta. Genialne, wilgotne mięsko z chrupiącą skórką, równie delikatne i chrupiące ziemniaczki. Totalna rozpusta, musicie spróbować :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8347
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8347
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy, nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zrobimy to rano, bo wtedy kurczak ładnie się zamarynuje (ale nie jest to konieczne).
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, do garnka wkładamy również całą cytrynę i obrane ząbki czosnku (z połowy główki). Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok 12 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na ok 2 minuty, aż resztka wody odparuje (wtedy będą bardziej chrupiące).
Cytrynę przekłówamy nożemy kilka razy. Teraz zabieramy się za nadziewanie kurczaka - wkładamy całą cytrynę, czosnek, który gotował się z ziemniakami, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę rozmarynu. Kurczaka układamy w brytfance na szklanym naczyniu (żeby podczas pieczenia nie dusił się we własnych sokach tylko przypiekł na złoto). Dookoła kurczaka układamy ziemniaki, kurczaka i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek. Uwaga: Układając kurczaka pamiętamy, żeby położyć go piersiami do dołu - cały tłuszcz z kurczaka będzie spływał do piersi przez co mięsko będzie wyjątkowo soczyste. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż się zezłoci, skórka będzie chrupiąca a mięso odchodziło od kości.
Przed podaniem wyjmujemy z kurczaka cytrynę. Ziemniaki delikatnie zgniatamy i posypujemy koperkiem. Do kurczaka podajemy sałatę wymieszaną z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Smacznego :)