Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czym podać pierś z kurczaka, aby stała się oryginalnym daniem, które można zaserwować gościom? Kurczak z kaparami z pewnością spełni twoje oczekiwania. To nieoczywiste i raczej rzadko goszczące na polskich stołach połączenie, zdecydowanie jest warte uwagi. W tych niewielkich kuleczkach kryje się bowiem mnóstwo smaku, który wyniesie na nowy poziom niemal każde danie.
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24928
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 130
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 555
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24928
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 130
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 555
Składniki
Mięso dokładnie umyj, usuń z błonek, jeśli takie są i pokrój na mniejsze porcje. Najpierw możesz odkroić polędwiczkę, a później przekroić cały filet wzdłuż na pół. Mięso rozbij tłuczkiem na cieńsze, równej grubości filety. Dopraw je solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Nadmiar mąki strzep.
Na dużej patelni rozgrzej część masła klarowanego lub ewentualnie oliwę. Gdy tłuszcz będzie gorący, włóż filety i obsmaż je w dwóch stron przez około 3 minuty. Gotowe mięso przełóż na talerz i odłóż na bok. Na tę samą patelnię wlej wino i gotuj przez około 1 minuty, aż się lekko zredukuje. Wymieszaj porządnie, dodaj śmietankę i redukuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i stanie się gładki. Możesz spróbować sos, by upewnić się, że jest odpowiednio doprawiony. Jeśli stwierdzisz, że czegoś brakuje, dodaj szczyptę soli, pieprzu i odrobinę soku z cytryny.
Dodaj masło i mieszaj, aż się roztopi. Odcedź kapary i dodaj na patelnię, a następnie chwilę podsmaż. W międzyczasie opłucz w wodzie i posiekaj natkę pietruszki.
Włóż na patelnię z powrotem usmażone mięso i posyp natką pietruszki. Gotuj wszystko przez około minutę, przewracając mięso na drugą stronę. Filety z kurczaka odstaw z ognia i udekoruj plasterkami cytryny. Danie podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem spaghetti lub ugotowanymi ziemniakami.