Aromatyczne danie z delikatnym mięsem, cukinią i papryką w kremowym sosie śmietanowym, podane z chrupiącymi kopytkami, to propozycja na sycący obiad pełen smaków. To połączenie prostych składników i przypraw tworzy wyjątkowy posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Kurczak z kopytkami i cukinią
Składniki
- 600 g fileta kurczaka
- 400 g kopytek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12 %
- 1 szk, wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Składniki
- 600 g fileta kurczaka
- 400 g kopytek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12 %
- 1 szk, wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej

Etapy przygotowania
1.Przygotowanie mięsa: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry, solą, oregano, bazylią, słodką oraz ostrą papryką. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso się zarumieni.

2. Dodanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli.

3. Dodanie cukinii i papryki: Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w małe paseczki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy całość, aż warzywa zmiękną.

4. Zagęszczenie sosu: Do potrawy wlewamy śmietanę i gotujemy przez dwie minuty, mieszając, aby sos się połączył.

5. Przygotowanie kopytek: Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kopytka, aż będą złociste i chrupiące.

6. Podanie: Danie serwujemy z kopytkami oraz ulubioną surówką. 7. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 75

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16395
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 75

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16395



Składniki
- 600 g fileta kurczaka
- 400 g kopytek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12 %
- 1 szk, wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
1.Przygotowanie mięsa: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry, solą, oregano, bazylią, słodką oraz ostrą papryką. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso się zarumieni.
2. Dodanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
3. Dodanie cukinii i papryki: Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w małe paseczki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy całość, aż warzywa zmiękną.
4. Zagęszczenie sosu: Do potrawy wlewamy śmietanę i gotujemy przez dwie minuty, mieszając, aby sos się połączył.
5. Przygotowanie kopytek: Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kopytka, aż będą złociste i chrupiące.
6. Podanie: Danie serwujemy z kopytkami oraz ulubioną surówką. 7. Smacznego!
Coś niesamowicie pysznego. Jeszcze nie jadłam, ale kubki smakowe szaleją po samym widoku zdjęć. Super przepis!
Zjadłabym ;)
Pysznosci!
Pychota:)
pyszny obiadek :)