Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z kuchni izraelskiej, ale znane w oryginalnej wersji z cytryną zamiast mandarynek. Dzięki temu daniu można poczuć smaki Bizantyjczyków, głównie aromaty, które Żydzi sefardyjscy przywieźli ze sobą do Izraela - anyżowy smak ouzo łączy się idealnie z zapachem kopru włoskiego. Bardzo aromatyczna i niezbyt skomplikowana potrawa, powstaje na wzór dań jednogarnkowych w foremce do pieczenia.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 256
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 256
Składniki
Umyc udka kurczaka i osuszyc, alternatywnie podzielic kurczaka na 8 czesci. Mandarynki pokroic ze skórka na plasterki o grubosci 5 mm. Przekroic koper wzdłuz na pól i polówki na cwiartki. Zmiazdzyc nasiona kopru w mozdzierzu. Przygotowac marynate, wycisnac pól pomaranczy i pól cytryny. Wymieszac sok z ouzo, 4 lyzkami oliwy z oliwek, 2 lyzkami musztardy miodowej, 2 lyzeczkami pieprzu, 3 lyzeczkami soli i 3 lyzkami cukru trzcinowego. Wymieszac kurczaka, koper wloski i mandarynki razem w duzej misce, posypac 1 lyzka lisci tymianku i 3 lyzkami pokruszonych nasion kopru wloskiego i zalac marynata. Przykryc i odstawic na kilka godzin do lodówki. Nastepnie ulozyc udka kurczaka z koprem wloskim, plastrami mandarynek i marynata w zaroodpornym naczyniu i piec przez ok. 40-45 minut. W miedzyczasie posiekac natke pietruszki.
Wyjac foremke z piekarnika. Odlac sos i zredukowac go troche w rondelku na duzym ogniu. Kurczaka polac sosem i posypac siekana natka pietruszki.Podac z ryzem lub innymi dodatkami.