Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, lecz niebanalną potrawą o wyraźnie śródziemnomorskiej nucie, kurczak z pesto jest dla ciebie stworzony. Dla fanów dań z grilla, proponujemy przygotować pierś kurczaka właśnie na tym urządzeniu albo usmażyć mięso na patelni. Według klasycznego przepisu – upiecz danie w piekarniku. W wersji absolutnie ekspresowej, użyj gotowego pesto ze słoika, choć gwarantujemy, że nic nie zastąpi smaku świeżo wykonanego pesto, którego ilość składników możesz dobierać według własnych preferencji. Potrzebujesz kolacji bez węglowodanów? Podaj kurczaka z sałatką z pomidorków i cebuli lub czosnku oraz świeżymi ziołami. Na pożywny obiad zaserwuj drób w towarzystwie ziemniaków z wody, makaronu lub ryżu na sypko.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Składniki
Umyj i osusz listki bazylii, wyciśnij sok z cytryny, drobno zetrzyj parmezan i obierz ząbki czosnku (jeśli używasz). Na suchej patelni podpraż orzeszki (uważaj, aby nie przypalić). Wszystkie składniki pesto umieść w kielichu blendera i zblenduj. Gęstość i konsystencja sosu zależą od twoich upodobań. Możesz mielić sos krócej i mniej dokładnie, by listki bazylii nadal były wyczuwalne lub zblendować całość na gładko. Gęstość pesto możesz kontrolować dodając mniej lub więcej oliwy.
Mięso kurczaka umyj i osusz. Możesz zostawić każdą pierś w całości lub przekroić je na pół. Następnie włóż je na dno naczynia żaroodpornego, nasmarowanego oliwą. Polej kurczaka pesto (możesz nawet lekko wetrzeć sos w mięso), zawiń folią i włóż do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C, wyjmij foremkę z mięsem, przykryj ją pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, odkryj pokrywę i odczekaj ok. 5 minut. Po tym czasie kurczak z pesto jest gotowy do serwowania na talerze.