Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Kiedyś robił je mój tata w rożnie elektrycznym. Dziś dzięki funkcji w piekarniku (grill, rożen) i stojakowi na kurczaka mogę rodzince fundować ten pyszny obiad. Podaję z frytkami z piekarnika lub cząstkami ziemniaków z piekarnika.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
1. Kurczaka namaczam, odcinam kuper (wyrzucam) i wyciągam tłuszcze (nie wyrzucam). Osuszam. Nacieram go od wewnątrz solą i majerankiem, a od zewnątrz solą, papryką ostrą i majerankiem. Wkładam na stojak. Do talerza w stojaku wkładam tłuszcz i wlewam ½ filiżanki wody. 2. Kurczaka wstawiam do piekarnika na najniższy poziom (na blaszce głębokiej). Włączam grill z termoobiegiem (180 st. C), nastawiam czas ok. 2 godziny (1 godz. na 1 kg mięsa).
3. Szykuje ziemniaki: obieram, kroję w cząstki, wkładam do miski, posypuje przyprawą do ziemniaków i dodaje trochę oleju. Zostawiam do macerowania. 30-40 minut przed końcem pieczenia kurczaka wysypuję je na blachę wokół niego. Jeżeli wolicie frytki – one też muszą się piec 30-40 minut, gdyż temperatura to tylko 180 st.C. Można też podać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego.