Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1203

Dodano:

Odsłon: 1552

Jedno z moich ulubionych dań. Kiedyś robił je mój tata w rożnie elektrycznym. Dziś dzięki funkcji w piekarniku (grill, rożen) i stojakowi na kurczaka mogę rodzince fundować ten pyszny obiad. Podaję z frytkami z piekarnika lub cząstkami ziemniaków z piekarnika.

Składniki

  • Kurczak zagrodowy (lub z chowu wolnego) ok. 2kg
  • Przyprawy: sól, papryka ostra, majeranek
  • Frytki lub ziemniaki (do ziemniaków polecam przyprawę do frytek i ziemniaków)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z rożna

Przygotowanie

  1. 1. Kurczaka namaczam, odcinam kuper (wyrzucam) i wyciągam tłuszcze (nie wyrzucam). Osuszam. Nacieram go od wewnątrz solą i majerankiem, a od zewnątrz solą, papryką ostrą i majerankiem. Wkładam na stojak. Do talerza w stojaku wkładam tłuszcz i wlewam ½ filiżanki wody.
    2. Kurczaka wstawiam do piekarnika na najniższy poziom (na blaszce głębokiej). Włączam grill z termoobiegiem (180 st. C), nastawiam czas ok. 2 godziny (1 godz. na 1 kg mięsa).

  2. 3. Szykuje ziemniaki: obieram, kroję w cząstki, wkładam do miski, posypuje przyprawą do ziemniaków i dodaje trochę oleju. Zostawiam do macerowania. 30-40 minut przed końcem pieczenia kurczaka wysypuję je na blachę wokół niego.
    Jeżeli wolicie frytki – one też muszą się piec 30-40 minut, gdyż temperatura to tylko 180 st.C.
    Można też podać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 17 stycznia 2019 Ja na butelce jeszcze nie robiłam, piekłam w piekarniku z opcją rożna, kręcił się. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń