Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Kiedyś robił je mój tata w rożnie elektrycznym. Dziś dzięki funkcji w piekarniku (grill, rożen) i stojakowi na kurczaka mogę rodzince fundować ten pyszny obiad. Podaję z frytkami z piekarnika lub cząstkami ziemniaków z piekarnika.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
1. Kurczaka namaczam, odcinam kuper (wyrzucam) i wyciągam tłuszcze (nie wyrzucam). Osuszam. Nacieram go od wewnątrz solą i majerankiem, a od zewnątrz solą, papryką ostrą i majerankiem. Wkładam na stojak. Do talerza w stojaku wkładam tłuszcz i wlewam ½ filiżanki wody. 2. Kurczaka wstawiam do piekarnika na najniższy poziom (na blaszce głębokiej). Włączam grill z termoobiegiem (180 st. C), nastawiam czas ok. 2 godziny (1 godz. na 1 kg mięsa).
3. Szykuje ziemniaki: obieram, kroję w cząstki, wkładam do miski, posypuje przyprawą do ziemniaków i dodaje trochę oleju. Zostawiam do macerowania. 30-40 minut przed końcem pieczenia kurczaka wysypuję je na blachę wokół niego. Jeżeli wolicie frytki – one też muszą się piec 30-40 minut, gdyż temperatura to tylko 180 st.C. Można też podać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego.