Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z ryżem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 638
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 638
Składniki
Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych błonek. Pozostaw w całości. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Przygotuj marynatę do mięsa. W miseczce umieść jogurt naturalny. Dodaj do niego roztarty czosnek, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę curry oraz łyżkę igiełek rozmarynu. Marynatą zalej przygotowane piersi kurczaka. Odstaw pod przykryciem do lodówki.
Następnego dnia piersi kurczaka wyjmij z marynaty i ułóż na pokrytej pergaminem blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Piecz w temp. 180 stopni 40-50 minut (w zależności od grubości piersi).
W międzyczasie ryż przepłucz na sicie, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości (ok. 40 min). Do miski wrzuć pokrojone w kostkę marynowane papryczki chili, garść siemienia lnianego oraz ugotowany i odcedzony ryż. Całość skrop delikatnie sokiem z cytryny i oliwą. Posól do smaku, wymieszaj.
Doprawiony czerwony ryż wyłóż na półmisek. Pierś wyjmij, odstaw na kilka minut i pokrój w plasterki. Ułóż na ryżu. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety