Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie "danie jednogarnkowe" smażone i pieczone w tym samym naczyniu. Udka z kurczaka z warzywami i aromatycznym sosem pomidorowym. Warzywa wybieramy według naszych preferencji lub po prostu korzystamy z tego, co mamy pod ręką, przecierane pomidory doprawiamy harissą, rozmarynem, chilli i miodem. Skórka cytrynowa, ocet balsamiczny i kapary zaokrąglają smak tego niezwykłego dania.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 30
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 180° C. Umyc i osuszyc udka z kurczaka, a nastepnie przeciac je na pól w stawie. Doprawic sola i pieprzem, oliwe rozgrzac w duzym naczyniu do pieczenia lub w brytfannie i obsmazyc w nim udka ze wszystkich stron. Dodac czosnek i cebule w mozliwie duzych kawalkach.
Warzywa oczyscic lub obrac i pokroic na dlugie kawalki, chilli pokroic w drobna kostke, igly rozmarynu oderwac od szypulek i posiekac. Dodac warzywa do udek i wszystko razem podsmazyc, w razie potrzeby dodac troche oliwy z oliwek. Na koniec dodac chilli i doprawic sola i pieprzem. Do miski wlac przetarte pomidory z iglami rozmarynu, miodem, odrobina chilli i oliwy z oliwek i szczypta harissy i wszystko zmiksowac.
Wlac sos pomidorowy do udek z warzywami, dodac troche octu balsamicznego, kilka kawalków skórki cytryny, 2 lyzki kaparów i skropic wszystko odrobina oliwy z oliwek. Piec w piekarniku przez 45 minut. Mieso jest gotowe, gdy odchodzi od kosci.
Przed podaniem wszystko doprawic sola, pieprzem i oliwa z oliwek i posypac swiezymi ziolami.