Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i mleczka koksowego, które oczaruje cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. To prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12484
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4098
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42960
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 497
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 367
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12484
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4098
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42960
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 497
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 367
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego garam masalę, starty imbir (ok. 2 cm), przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki oliwy. Mięso doprawiamy także solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (na minimum godzinę).
Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w drobne paski. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju kokosowego i szklimy na nim pokrojony w kostkę por i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy dodatkowe 0,5 łyżki oleju kokosowego, zamarynowanego kurczaka, pokrojony drobno ząbek czosnku oraz imbir i jeszcze chwilę smażymy.
Do warzyw i kurczaka dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podajemy z posiekanym szczypiorkiem, limonką oraz świeżą papryką (ostrą, jeśli chcemy dodać daniu pikanterii lub słodką, jeśli lubimy delikatniejsze smaki). Jako dodatek świetnie sprawdzi się aromatyczny ryż jaśminowy.