Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i mleczka koksowego, które oczaruje cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. To prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 45
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 42
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 21
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1150
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 45
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 42
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 21
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1150
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego garam masalę, starty imbir (ok. 2 cm), przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki oliwy. Mięso doprawiamy także solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (na minimum godzinę).
Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w drobne paski. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju kokosowego i szklimy na nim pokrojony w kostkę por i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy dodatkowe 0,5 łyżki oleju kokosowego, zamarynowanego kurczaka, pokrojony drobno ząbek czosnku oraz imbir i jeszcze chwilę smażymy.
Do warzyw i kurczaka dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podajemy z posiekanym szczypiorkiem, limonką oraz świeżą papryką (ostrą, jeśli chcemy dodać daniu pikanterii lub słodką, jeśli lubimy delikatniejsze smaki). Jako dodatek świetnie sprawdzi się aromatyczny ryż jaśminowy.