Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i mleczka koksowego, które oczaruje cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. To prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1329
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4173
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1180
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1329
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4173
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1180
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego garam masalę, starty imbir (ok. 2 cm), przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki oliwy. Mięso doprawiamy także solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (na minimum godzinę).
Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w drobne paski. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju kokosowego i szklimy na nim pokrojony w kostkę por i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy dodatkowe 0,5 łyżki oleju kokosowego, zamarynowanego kurczaka, pokrojony drobno ząbek czosnku oraz imbir i jeszcze chwilę smażymy.
Do warzyw i kurczaka dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podajemy z posiekanym szczypiorkiem, limonką oraz świeżą papryką (ostrą, jeśli chcemy dodać daniu pikanterii lub słodką, jeśli lubimy delikatniejsze smaki). Jako dodatek świetnie sprawdzi się aromatyczny ryż jaśminowy.