Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak to białe mięso o łagodnym smaku. Dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Jednym z pomysłów na podanie filetów drobiowych jest zapiekanie ich pod pierzynką z warzyw czy sera. Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą to znakomity pomysł na wykwintne, a jakże proste w przygotowaniu danie.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2245
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4799
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 77
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2245
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4799
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 77
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy z filetów przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Opłucz i przesiekaj nożem liście szpinaku.
Krótko podsmaż szpinak z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Dopraw pieprzem.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach, a parmezan na tarce o drobnych oczkach. Gorgonzolę drobno posiekaj. Jeśli będzie mocno schłodzona, możesz także zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach.
Rozkłóć jajko. Wymieszaj z mozzarellą i gorgonzolą. Do mieszanki dodaj szpinak z czosnkiem. Wymieszaj na gęstą masę.
Lekko natłuścić oliwą naczynie żaroodporne. Ułóż w nim kawałki kurczaka. Na każdym rozsmaruj porcję masy serowo-szpinakowej.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez 25 minut. Oprósz kawałki kurczaka parmezanem i piecz jeszcze przez 5-10 minut (najlepiej z funkcją grilla, by ser się zarumienił).
Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, ryżem lub kaszą.