Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak “Żony idealnej” w ciemnym piwie

Kurczak “Żony idealnej” w ciemnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 737

Świetny prosty, przepis na kurczaka w ciemnym piwie, musztardzie i miodzie, który uszczęśliwi każdego komu zostanie podany. Sprawdzi się jako danie główne niedzielnego obiadu, albo ozdoba plenerowego przyjęcia na tarasie, będzie też doskonałą przekąską typu “finger food” na każdej imprezie.

Składniki

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka
  • 0,5 l ciemnego piwa typu porter
  • 3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą, i olejem.

  2. Cebulę kroimy w półtalarki, posypujemy nimi kurczaka i wszystko zostawiamy w chłodnym miejscu na jedną godzinę.

  3. Kurczaka z cebulą w żaroodpornym naczyniu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ½ godziny obracając co jakiś czas.

  4. W tym czasie w głębokim naczyniu łączymy piwo, musztardę i miód energicznie mieszając do połączenia się ze sobą składników.

  5. Po upływie ½ godziny wlewamy przygotowany sos do kurczaka, i pieczemy kolejne ½ godziny, również obracając kilka razy, nie zapominają też o polewaniu mięsa w trakcie obracania gęstniejącym sosem, tak żeby przeszło jego smakiem i aromatem.

  6. Po tym czasie danie jest gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 16 maja Muszę wypróbować, koniecznie! Genialne zdjęcia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń