Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny kurczak bez udziwnień. ;)
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7125
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7125
Składniki
Umytego kurczka nadziewamy pietruszką (mozna też dać jabłko), naceiramy przyprawami. Odrobine oleju wlewamy na dno brytfanki, kładziemy kurczaka.
Pieczemy w 200 stopniach (po godzinie można zmniejszyć) ok 1,5 godziny, zależnie od wielkości, na złoty kolor. Od czasu do czasu podlewamy go odrobiną wody, a następnie powstałym sosem. Pod koniec pieczenia (na jakieś 15 minut) warto zdjąć pokrywkę, by skórka sie przypiekła i była chrupiąca. Smacznego!