Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś pyszne danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i z lekką nutą egzotyki, serdecznie polecam :-)
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Składniki
1. Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem, z naddatkiem, przykrywamy na przykład folią i odstawiamy do napęcznienia. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 150 g boczku pokrojonego w kosteczkę i smażymy do zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę i dalej smażymy. 3. Następnie dodajemy ok. 250 g drobno posiekanych pieczarek. Doprawiamy oregano, papryką słodką i pieprzem. Dusimy chwilę. Gdy już pieczarki ładnie się przysmażą wtedy solimy. 4. Dodajemy kukurydzę z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę, filiżankę mrożonego groszku z marchewką, filiżankę mrożonej fasolki szparagowej, i smażymy chwilę. 5. Następnie przyprawiamy np. curry i kminem rzymskim. 6. Gdy wszystko będzie już ładnie przysmażone, wtedy dodajemy napęczniałą kaszkę kuskus, rozdrabniamy ją widelcem, najpierw dodajemy część, mieszamy i następnie pozostałość. Wszystko jeszcze chwilę smażymy. 7. Na końcu jeszcze ewentualnie trochę przypraw: soli, pieprzu i trochę sosu sojowego. I gotowe. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :-)