Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjne danie z kuchni kaukaskiej cieszące się popularnością na całym świecie. Jeżeli nie słyszeliście o płaskich pierogach, to czas, aby je spróbować! Z łatwością przygotujesz je na patelni. A farsz wybierz samemu, aby cieszyć się najlepszym smakiem. Poza mięsem mielonym, kutaby mogą być nadziewane także ziołami, warzywami, serem, czy dynią. Smacznego!
deska do krojenia, nóż, praska
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Wymieszaj w misce składniki: mąkę, wodę, olej oraz dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odstaw na jakiś czas.
Przygotuj farsz. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki na oleju, aż staną się złociste i miękkie. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na złocisty kolor. Dopraw je według uznania solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż mięso mielone i smaż na oleju, aż się nieco zetnie, ale cały czas musi pozostać soczyste. Nie może być zbyt suche. Dodaj przeciągnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i smaż jeszcze chwilę. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę.
Jednym z ważniejszych aspektów jest składanie kutabów. Podziel ciasto na małe kulki i rozwałkuj na okrągły placek.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki na suchej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Placki muszą być delikatnie chrupiące.
Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, a następnie przykryj drugą połową placka. Rozgrzej patelnię, nie używając oleju i smaż kutaby z obu stron jeszcze przez ok. 2 minut.
Kutaby podawaj na ciepło z odrobiną masła lub przygotowanym sosem śmietankowym.