Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjne danie z kuchni kaukaskiej cieszące się popularnością na całym świecie. Jeżeli nie słyszeliście o płaskich pierogach, to czas, aby je spróbować! Z łatwością przygotujesz je na patelni. A farsz wybierz samemu, aby cieszyć się najlepszym smakiem. Poza mięsem mielonym, kutaby mogą być nadziewane także ziołami, warzywami, serem, czy dynią. Smacznego!
deska do krojenia, nóż, praska
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Wymieszaj w misce składniki: mąkę, wodę, olej oraz dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odstaw na jakiś czas.
Przygotuj farsz. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki na oleju, aż staną się złociste i miękkie. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na złocisty kolor. Dopraw je według uznania solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż mięso mielone i smaż na oleju, aż się nieco zetnie, ale cały czas musi pozostać soczyste. Nie może być zbyt suche. Dodaj przeciągnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i smaż jeszcze chwilę. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę.
Jednym z ważniejszych aspektów jest składanie kutabów. Podziel ciasto na małe kulki i rozwałkuj na okrągły placek.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki na suchej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Placki muszą być delikatnie chrupiące.
Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, a następnie przykryj drugą połową placka. Rozgrzej patelnię, nie używając oleju i smaż kutaby z obu stron jeszcze przez ok. 2 minut.
Kutaby podawaj na ciepło z odrobiną masła lub przygotowanym sosem śmietankowym.