Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjne danie z kuchni kaukaskiej cieszące się popularnością na całym świecie. Jeżeli nie słyszeliście o płaskich pierogach, to czas, aby je spróbować! Z łatwością przygotujesz je na patelni. A farsz wybierz samemu, aby cieszyć się najlepszym smakiem. Poza mięsem mielonym, kutaby mogą być nadziewane także ziołami, warzywami, serem, czy dynią. Smacznego!
deska do krojenia, nóż, praska
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22723
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45263
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22723
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45263
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Składniki
Wymieszaj w misce składniki: mąkę, wodę, olej oraz dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odstaw na jakiś czas.
Przygotuj farsz. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki na oleju, aż staną się złociste i miękkie. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na złocisty kolor. Dopraw je według uznania solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż mięso mielone i smaż na oleju, aż się nieco zetnie, ale cały czas musi pozostać soczyste. Nie może być zbyt suche. Dodaj przeciągnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i smaż jeszcze chwilę. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę.
Jednym z ważniejszych aspektów jest składanie kutabów. Podziel ciasto na małe kulki i rozwałkuj na okrągły placek.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki na suchej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Placki muszą być delikatnie chrupiące.
Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, a następnie przykryj drugą połową placka. Rozgrzej patelnię, nie używając oleju i smaż kutaby z obu stron jeszcze przez ok. 2 minut.
Kutaby podawaj na ciepło z odrobiną masła lub przygotowanym sosem śmietankowym.