Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwaśnica na żeberkach"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
Żeberka umyj, pokrój na porcje, włóż do garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody. Dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gotuj, aż woda zacznie wrzeć. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, dodaj do gotującego się wywaru. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż żeberka będą prawie miękkie (ok. 40 minut).
W tym czasie ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, warzywa pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. Kapustę kwaszoną (bez odciskania) pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej smalec, zeszklij na nim cebulę, dodaj boczek. Smaż, mieszając, aż kosteczki boczku ładnie się zrumienią. Dodaj je do zupy wraz z pokrojoną kapustą. Gotuj całość przez kolejne 40 minut.
Około 20 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki oraz marchewki. Kwaśnicę przypraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz suszonym majerankiem i szczyptą cukru. Rozlej do talerzy, do każdej porcji włóż żeberka. Podawaj z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj