Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu w cieście. Możesz smażyć je dokładnie tak samo jak placki, a potem serwować zarówno jako przekąskę, dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek. Gwarantujemy, że ich smak zaskoczy zarówno ciebie jak i twoich bliskich. Warto również pamiętać, że kwiaty czarnego bzu są nie tylko bardzo smaczne, ale również mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych w tym polifenole, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, a także wykazują działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dodatkowo, udowodniono, że kwiaty czarnego bzu mogą wzmocnić odporność, pobudzić przemianę materii oraz pomóc przy różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych. Najczęściej przygotowuje się z nich nalewki bądź syropy, jednak w wersji z poniższego przepisu będą jeszcze smaczniejsze. Pamiętaj jedynie, aby zbierać je w miejscu, gdzie nie będą narażone na działanie spalin i innych zanieczyszczeń, a więc np. z dala od dróg. Postaraj się obcinać w pełni rozwinięte kwiaty razem z częścią łodygi. Pamiętaj również, że są bardzo delikatne, dlatego w czasie transportu warto zachować szczególną ostrożność.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, a następnie wlej do niej mleko i jajka. Dodaj proszek do pieczenia i sól, a następnie całość dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta i jednolita masa bez grudek. Aby ułatwić sobie pracę, możesz sięgnąć po mikser. Po wymieszaniu odstaw ciasto na kwadrans, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
Na dużej patelni rozgrzej olej, tak by przykrył on całe dno około półcentymetrową warstwą. Gdy będzie gorący, zmniejsz moc palnika.
Kwiaty czarnego bzu zanurzaj ostrożnie w cieście, trzymając je za łodygę. Następnie odczekaj kilka sekund, aby spłynął z nich jego nadmiar. Natychmiast kładź je na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilkadziesiąt sekund z każdej ze stron, tak aby placuszki były rumiane. Przed odwróceniem na drugą stronę możesz odciąć fragment dłuższy fragment łodygi.
Usmażone kwiaty czarnego bzu w cieście układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu, a następnie podawaj np. oprószone niedużą ilością cukru pudru.