Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-11-2023
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. Do zrobienia go użyłam jagnięciny, aby jak najlepiej zachować oryginalny smak. Lahmacun można przygotować z dodatkiem drożdży lub bez.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19827
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242728
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19827
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242728
Składniki
Ciasto. Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Farsz. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę, a pietruszkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem, przyprawami i wodą. Mieszamy farsz dokładnie. Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz. Pieczemy w 300 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.