Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki na różne sposoby
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
1. Obrane ziemniaki gotujemy ok. 20 min. Z ilością wody nie przesadzać !
2. W międzyczasie kroimy drobno boczek i przesmażamy go z cebulą
3. Po ok. 20 min na ziemniaki (bez odlewania wody !) sypiemy mąkę ok 1,5 szklanki i trzymamy na małym ogniu (woda nie może się gotować !!) pod pokrywką tak, aby mąka się zaparzyła. Trwa to ok.10 min
4. Następnie dokładnie ubijamy ziemniaki z mąką (tak długo, aż mąka zniknie - musi być to jednolita masa i będzie widać że powstają w niej "dziury" z powietrzem). Najlepsze do ubijania są takie "sprężyny" lub druty wygięte w poziomą falę z rączką. W sklepach jest ich pełno.
5. Lamieszka jest gotowa: - nakładamy na talerz godną ilość - polewamy obficie boczkiem z cebulką, im więcej skwarków tym lepiej :-), wiem że nie zdrowo, ale jakie smaczne. - możemy jako przegryzkę użyć kiszonego ogórka. - możemy również na popitkę użyć maślanki, zsiadłego mleka - co komu pasuje.
6. Jeśli zrobi się za dużo lamieszki (jest to polecane przez smakoszy ! Zawsze robimy więcej) to wieczorkiem robimy tak: - do pozostałej lamieszki dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę - surową, solimy i pieprzymy do smaku, - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę i pieczemy na oleju placki wielkości np. kotletów. Przypieczona skórka jest najlepsza !!!