Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne

Przepis dnia 2015-11-23
Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 27148

Dzisiaj w ten pochmurny dzień zabieram Was na podróż do słonecznej Italii. Zapraszam na Lasagne ;D

Składniki

  • opakowanie makaronu typu Lasagne
  • 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • bazylia do smaku
  • oregano do smaku
  • 400 g sera żółtego
  • sos beszamelowy
  • oliwa do smażenia
  • Sos beszamelowy: 1 litr mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.

  2. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać do czasu, aż zrobi nam się zasmażka. W osobnym rondelku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.

  3. Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano.
    Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natalka86 23 listopada 2015 AnnaLisa mysle,ze Twoj komentarz jest troche nie na miejscu.Nikt w tytule nie napisal,ze jest to oryginalny przepis na lasagne.Kazdy lubi czasem zmodyfikowac przepisy zeby znalezc najlepszy dla siebie smak.
Zycze milego dnia :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AnnaLisa 19 listopada 2015 ....nie krytykowalam przepisow podawanych przez Was,nie raz skorzystalam z fajnych Waszych przepisow, ALE OBOK TEGO NA LASAGNE NIE MOGE PRZEJSC OBOJETNIE .....I powiem krotko .....przepis podany przez Was jest P R O F A N A C J A !!! TAK PYSZNEGO DANIA :(
I W TYM momencie rodzie sie pomysl ..... ZALOZYC WLASNEGO BLOGA Z KUCHNI WLOSKIEJ.....
Nie znieksztalcajcie tak przepisow jakich kolwiek jak nie znacie ich ORYGINALOW A TYLKO KTORES Z KOLEI WERSJE....PROSZE I POZDRAWIAM .... :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń