Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 754
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 754
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Składniki
Mięso zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę, pomidory oraz przyprawy - dusić ok. 20 minut. Pod koniec dać startą na grubych oczkach marchewkę i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Płaty makaronu obgotować przez kilka minut - tak, żeby stały się elastyczne, ale jeszcze nie były zbyt miękkie.
Sos: Szklankę mleka i masło zagotować, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz mąkę rozrobioną w pozostałym mleku. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą układać warstwami: płaty makaronowe, mięso, cienką warstwę sosu i sera - tak do wyczerpania składników (wyszło nam 5 warstw). Na wierzchu powinien być sos i ser.
Zapiekać 1/2 godz. w temp 180 stopni.