Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3780
Dodano: 09.04.2011
Odsłon: 8707
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Lasagne gotujemy al dente.
Farsz - masło rozgrzać na patelni. Seler oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Jarzyny i mielone mięso podsmażyć. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, nie przerywając mieszania połączyć z koncentratem pomidorowym.
Sos beszamelowy - masło rozgrzać na patelni, oprószyć mąką, przygotować jasną zasmażkę. Podgrzać śmietanę, zalać zasmażkę. Doprawić do smaku parmezanem i gałką.
Ścianki i dno formy do zapiekanki posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć cienką warstwę farszu, pokryć warstwą sosu i płatami lasagne. Składniki układać na przemian, wierzch polać sosem, posypać parmezanem, obłożyć kawałkami masła. Piec ok.30 minut w rozgrzanym piekarniku aż lasagne stanie się złocista.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

marysienkaa 28 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Wszystko pięknie, bardzo smakowicie wygląda i jestem pewna, że spróbuję to zrobić. Jedyną zmianę, jaką spróbuje zrobić to zamiana masła na oliwę. Ostatnio naczytałam się trochę i wolę nie smażyć na maśle. Pozdrawiam serdecznie0 Kto głosował? | Odpowiedz