Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 231
Dodano: 26.02.2012
Odsłon: 11202
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Płaty lasagne zawsze podgotowuję,bo nie trzeba na danie za długo czekać.Owszem jest z tym trochę roboty,ale cóź:-)
Z masła,mąki i zimnego mleka robimy sos beszamelowy,dosmaczamy solą i gałką muszkatołową (kto ile lubi,ja uwielbiam smak gałki dlatego ścieram jej naprawdę sporo).
Mięso dusimy na patelni z cebulą,sosami Bolońskimi i odrobiną wody.
Świeże listki bazylii myjemy i miksujemy blenderem razem z czosnkiem,oliwą,solą i ziołami prowansalskimi.Powstałe w ten sposób pesto wrzucamy do mięsa.
Do naczynia,w ktorym zapiekamy naszą lasagne wylewamy cienką warstwę sosu beszamelowego,potem kładziemy na zmianę warstwy płatów makaronowych i mięsa.Kończymy płatami makaronu,które zalewamy pozostałym beszamelem.Formę przykrywamy folią aluminiową(makaron nie wysuszy się wtedy na wiór) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut.Moja lasagne wyszła troszkę plaskata,bo piekłam w dużej formie do ciasta.Kiedy potrawa jest gotowa posypuję ją tartym,żółtym serem i jeszcze na chwilkę wsadzam do piekarnika,tylko tyle żeby ser się rozpuścił.Smacznego:-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 16 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
wygląda bardzo apetycznie!4 Kto głosował? | Odpowiedz

mala_black 14 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje ,5 odemnie4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 29 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Jak już znalazłam to teraz do ulubionych i oczywiście do zrobienia:-))) Pewnie smakuje tak samo pysznie jak wygląda pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
mniam napewno pyszna :)4 Kto głosował? | Odpowiedz