Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie przepyszne i bardzo syte,polecam na sobotni obiad albo spotkanie z przyjaciołmi :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115559
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7866
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1359
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115559
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7866
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1359
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Składniki
Płaty lasagne zawsze podgotowuję,bo nie trzeba na danie za długo czekać.Owszem jest z tym trochę roboty,ale cóź:-)
Z masła,mąki i zimnego mleka robimy sos beszamelowy,dosmaczamy solą i gałką muszkatołową (kto ile lubi,ja uwielbiam smak gałki dlatego ścieram jej naprawdę sporo).
Mięso dusimy na patelni z cebulą,sosami Bolońskimi i odrobiną wody.
Świeże listki bazylii myjemy i miksujemy blenderem razem z czosnkiem,oliwą,solą i ziołami prowansalskimi.Powstałe w ten sposób pesto wrzucamy do mięsa.
Do naczynia,w ktorym zapiekamy naszą lasagne wylewamy cienką warstwę sosu beszamelowego,potem kładziemy na zmianę warstwy płatów makaronowych i mięsa.Kończymy płatami makaronu,które zalewamy pozostałym beszamelem.Formę przykrywamy folią aluminiową(makaron nie wysuszy się wtedy na wiór) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut.Moja lasagne wyszła troszkę plaskata,bo piekłam w dużej formie do ciasta.Kiedy potrawa jest gotowa posypuję ją tartym,żółtym serem i jeszcze na chwilkę wsadzam do piekarnika,tylko tyle żeby ser się rozpuścił.Smacznego:-)