To jedno z tych dań, które na stałe zagoszczą w naszej kuchni zamiast jego tradycyjnej wersji. Mocno pomidorowa i mocno serowa wersja, w której lekkie naleśniki zastąpiły płaty makaronu. No i oczywiście wersja maksymalnie dietetyczna:)
Lasagne bez makaronu- dietetycznie
Składniki
- Składniki na naleśniki (5 szt.):
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 łyżka mąki sojowej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta soli
- Składniki na krem serowy:
- opakowanie serka wiejskiego light
- 1 trójkąt serka topionego light
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4%
- 2 szczypty soli
- Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, tymianku, curry, + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 250-300 g przeciery pomidorowego + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, suszonych pomidorów
- Dodatkowo:
- 4-5 łyżek startego sera Ceko Piórko 3%
- ok. 1 łyżka oliwy
Składniki
- Składniki na naleśniki (5 szt.):
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 łyżka mąki sojowej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta soli
- Składniki na krem serowy:
- opakowanie serka wiejskiego light
- 1 trójkąt serka topionego light
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4%
- 2 szczypty soli
- Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, tymianku, curry, + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 250-300 g przeciery pomidorowego + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, suszonych pomidorów
- Dodatkowo:
- 4-5 łyżek startego sera Ceko Piórko 3%
- ok. 1 łyżka oliwy

Etapy przygotowania
Mięso mielone podsmażyłam na patelni teflonowej z przyprawami (bez dodatku tłuszczu), dodałam przecier pomidorowy i doprawiłam przyprawami.
Składniki na krem serowy wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę.
Usmażyłam naleśniki na patelni o średnicy podobnej do średnicy mojego naczynia do zapiekania (ok. 17 cm)- za każdym razem przecierając ją ręcznikiem nasączonym oliwą.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarowałam ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Układałam w nim kolejno: naleśnik, połowę porcji mięsa w sosie, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, druga połowa mięsa, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, pozostała część kremu serowego. Wierzch obsypałam startym serem i oprószyłam suszoną natka pietruszki. Całość zapiekałam 10-15 minut do momentu stopienia się żółtego sera. Smacznego lasagnowego:)
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- Składniki na naleśniki (5 szt.):
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 łyżka mąki sojowej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta soli
- Składniki na krem serowy:
- opakowanie serka wiejskiego light
- 1 trójkąt serka topionego light
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4%
- 2 szczypty soli
- Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, tymianku, curry, + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 250-300 g przeciery pomidorowego + 2 łyżeczki słodkiej papryki
- + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, suszonych pomidorów
- Dodatkowo:
- 4-5 łyżek startego sera Ceko Piórko 3%
- ok. 1 łyżka oliwy
Mięso mielone podsmażyłam na patelni teflonowej z przyprawami (bez dodatku tłuszczu), dodałam przecier pomidorowy i doprawiłam przyprawami.
Składniki na krem serowy wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę.
Usmażyłam naleśniki na patelni o średnicy podobnej do średnicy mojego naczynia do zapiekania (ok. 17 cm)- za każdym razem przecierając ją ręcznikiem nasączonym oliwą.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarowałam ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Układałam w nim kolejno: naleśnik, połowę porcji mięsa w sosie, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, druga połowa mięsa, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, pozostała część kremu serowego. Wierzch obsypałam startym serem i oprószyłam suszoną natka pietruszki. Całość zapiekałam 10-15 minut do momentu stopienia się żółtego sera. Smacznego lasagnowego:)
Uwielbiam! Karmelowego nigdy jeszcze nie robilam, ale warto poszerzyc asortyment :)
ale świetny pomysł :)
To ja poproszę taki słoiczek,świetne ciasto i pomysł:)
Swietne! nie wiedzialam, ze ciasto mozna wekowac.
Pyszności :) Trzy takie słoiczki na jutro poproszę ;)