Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 751

Dodano:

Odsłon: 1806

Lasagne

Składniki

  • Makaron Lasagne
  • 800g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Suszona bazylia, oregano
  • Olej do smażenia
  • Beszamel:
  • 2,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • 250g. sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne bolognese

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju, gdy się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć co jakiś czas mieszając. Po chwili dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Pod koniec dodać pomidory wraz z zalewą, gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
    Sos beszamelowy:
    Masło rozpuścić, dodać mąkę energicznie mieszając smażyć ok 2min, następnie wlać mleko cały czas mieszać aby nie utworzyły się grudki. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć małą część sosu beszamelowego, na to ułożyć makaron, następnie sos bolognese i posypać częścią startego sera. Kolejna warstwa makaron, beszamel sos bolognese i starty ser. Postępować tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel, starty ser i na to ułożyć plastry mozzarelli.
    Piec w piekarniku w 180st przez ok 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń