Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju, gdy się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć co jakiś czas mieszając. Po chwili dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Pod koniec dodać pomidory wraz z zalewą, gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę energicznie mieszając smażyć ok 2min, następnie wlać mleko cały czas mieszać aby nie utworzyły się grudki. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć małą część sosu beszamelowego, na to ułożyć makaron, następnie sos bolognese i posypać częścią startego sera. Kolejna warstwa makaron, beszamel sos bolognese i starty ser. Postępować tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel, starty ser i na to ułożyć plastry mozzarelli. Piec w piekarniku w 180st przez ok 30 min.